V četrtek, 18. aprila 2024, je na Izpitnem centru Agencije za varnost prometa, Cesta dveh cesarjev 176, potekalo Usposabljanje učiteljev v okviru programa Varno na kolesu, Butan Plina v organizaciji Zavoda RS za šolstvo.

Usposabljanje se je pričelo s prijetnim uvodom in motivacijo, ga. Tanje Medved Voglar iz Butan plina d.d. Slednji je nosilec programa Varno na kolesu. Partnerji in podporniki progama Varno na kolesu so tudi AVP, ZRSŠ, Policija, Telekom Slovnije, Zavarovalnica Triglav, BTC, fundacija Neurotrust, Amzs. V projektu Varno na kolesu je v tem šolskem letu sodelovalo 125 šol, več kot 10.000 učencev

Udeleženci so spremljali in aktivno sodelovali pri temah iz področja trajnostne mobilnosti v OŠ ter kolesarskih izpitov (mag. Marta Novak, ZRSŠ), prometne varnosti kolesarjev in v kvizu preverili znanje prometnih predpisov (g. Matjaž Leskovar, Policija). Na Teams povezavi se je pridružilo več kot 30 šol, kjer so bile razglašeni zmagovalci projekta Varno na kolesu. Predstavljeni so bili primeri dobre prakse v okviru projekta Varno na kolesu iz OŠ Moravče in OŠ Olge Meglič Ptuj. Bistvene elemente varne vožnje je predstavil g. Dejan Letnar iz AMZS. Poslanstvo AVP in podporo pri prometni vzgoji je predstavila dr. Irena Janžekovič Žmauc, AVP. Udeleženci so lahko preizkušali tudi demo naprave, ki pripomorejo k pridobivanju osebne izkušnje, povezovanju teorije in prakse za spodbujanje varnosti v prometu.